De kracht van uien!

De kracht van uien!

De kracht van uien!

Algemeen

Nederland mag dan een relatief beperkte oppervlakte hebben, op het gebied van agrarische productie is het een wereldspeler. De intensieve contacten tussen uientelers, zaadveredelaars en onderzoekers dragen hier zeker aan bij. Dankzij het gunstige Nederlandse klimaat en de mineraalrijke zeeklei kunnen de Nederlandse uientelers een product van topkwaliteit met optimale smaak op de markt brengen. In nauwe samenwerking met verwerkers, exporteurs en afnemers worden voortdurend nieuwe uienrassen ontwikkeld met specifieke eigenschappen zoals kleur, vorm, hardheid, huidvastheid, smaak of een vroege of late oogst. Meer weten over voedingswaarde en samenstelling.

Export

De doordachte logistieke verwerkings- en opslagmethodes van de Nederlandse verwerkers zorgen het hele jaar door voor een consistente aanvoer en kwaliteit. Geen enkel ander land in de wereld is in staat een dergelijk breed assortiment jaarrond te leveren. De Nederlandse ui is qua volume met 1,3 miljoen ton teelt en 1 miljoen ton export het grootste product van de Nederlandse groentesector. Met ruim 15% marktaandeel op de wereldwijde exportmarkt van uien is onze Nederlandse ui zelfs de absolute koploper in de wereld. Maar liefst 95% van de Nederlandse uien wordt geëxporteerd naar meer dan 130 landen in de wereld. De nabijheid van de grote Europese zeehavens Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen maakt dat de Nederlandse ui in de kortst mogelijke tijd zijn bestemming bereikt.

Nederlandse uien

GELE UIEN: dit is de meest gangbare uiensoort, die gekenmerkt wordt door een goudgele schil. Van binnen is de ui wit. Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De gele ui is zeer veelzijdig, ook bijzonder geschikt om te koken, te stoven of te bakken en past bij vele vis- en vleesgerechten, soepen en salades.

RODE UIEN: de rode ui heeft een glanzende, papierachtige, schitterend rood-paars gekleurde schil. Het vruchtvlees is hoofdzakelijk wit met een rode kleur aan de randen van elke laag. Dat maakt de ringen van een rode ui zeer geschikt voor decoratie en garnering. De rode ui heeft een wat milder aroma en kleurt tot in de kern prachtig rood, waardoor deze zich uitstekend leent voor bijvoorbeeld salades.

ROZE UIEN: de roze ui is als een kruising van de witte en rode de laatste jaren erg in opkomst. Ook qua smaak is de roze ui door de combinatie van de pittige gele met mildere rode bijzonder geliefd. Voor de verwerking in allerlei gerechten, gekookt, gebakken of rauw neemt de vraag naar roze ui steeds meer toe.

Beschikbaarheid: zie tabel

Maten:  35/50 – 40/60 – 45/65 – 50/70 – 60/70 – 60/80 – 70/90 – 75/105

Verpakkingen: 5kg – 10kg – 15kg – 20kg – 25kg – kleinpak (25×1, 10×1 en 10×2) – (leverbaar in bandbalen, polybalen) – Big Bags

Specialiteiten: Pickle uien en sjalotten

Nederlandse uien kennen tal van variëteiten, kleuren en maten. Op deze pagina laten we u kennismaken met enkele Nederlandse uienspecialiteiten.

Pickle uien: Dit is de algemene benaming voor vele verschillende soorten kleine uien. Sommige variëteiten kunnen eenvoudigweg onrijpe gele of rode uien zijn; andere zijn speciaal geselecteerd voor de productie van kleine uitjes, zoals de Stuttgarter. De sterk smakende zilverwitte pickle onions (pareluien) worden vrijwel altijd gebruikt door de conservenindustrie. De gele en rode pickle uien zijn doorgaans groter en milder dan de zilverwitte variëteiten. Ze zijn ook beter te bewaren dan de zilverwitte soorten en kunnen worden opgeslagen als normale uien.

Sjalotten: Sjalotten hebben een iets verfijndere smaak dan normale uien en zijn daardoor geliefd voor culinaire toepassingen. Voor een wat zoetere uiensmaak is een gebakken of gekookte sjalot daarom perfect. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt de sjalot vaak in fijne gerechten en sauzen. Bananensjalotten zijn de grootste variëteit. Zij danken hun naam aan hun gerekte vorm. Ze hebben een gladde bruine schil en smaken iets milder dan andere sjalotten. Roze sjalotten en de ‘echalote grise’ zijn misschien de sterk smakende sjalotten. Het zijn de populairste soorten in Frankrijk. Roze sjalotten hebben een roodachtige schil en roze getint vruchtvlees. Bruine Nederlandse sjalotten zijn waarschijnlijk de meest algemene voorkomende sjalotten in de winkels. Het zijn goede sjalotten voor algemene toepassingen. Het vruchtvlees heeft een goede, maar vrij milde smaak.

Beschikbaarheid: zie tabel

Maten: 20/30 – 28/35 – 35/42

Verpakkingen: 5kg – 10kg – 15kg – 20kg – 25kg – kleinpak (25×1, 10×1 en 10×2) – (leverbaar in bandbalen, polybalen) – Big Bags

Spaanse uien

Spaanse uien worden gerekend tot de zoete uien en worden gekenmerkt door de ronde vorm. Vanwege de milde, zoete smaak van het vruchtvlees zijn ze erg geliefd voor culinaire toepassingen. Verschillende soorten van dit type Spaanse uien worden over de hele wereld geteeld. Een belangrijke voorwaarde voor het telen van deze zoete soorten is een warm klimaat en lange dagen voor de ontwikkeling van een grote bol.

De Spaanse variëteit Babosa, die in de winter gezaaid wordt en al vanaf april beschikbaar is, en de Liria behoren tot de vroege soorten. Grano’s ook wel Reca’s genoemd zijn de bewaaruien en geroemd om hun egale donkergele kleur worden tussen september en maart verhandeld. Daarnaast neemt de vraag naar de sterke rode en witte Spaanse uien gestaag toe.

De Spaanse ui staat wereldwijd bekend voor zijn grote maten en de kwaliteit voor de kleinpak. Dankzij de uitstekende contacten in heel Spanje kunnen klanten bij Mulder Onions terecht voor deze maten en voor de  kleinpakkwaliteit die geschikt is voor uien met 3 of 4 op een rij in een netje, de zogenaamde buti’s.

Beschikbaarheid: zie tabel

Maten: 5 (60/75) – 4 (75/90) – 4B (75/82) – 4A (82/90) – 3 (90/100) – 2 (100/110) – 1 (110/120) – 0 (120+)

Verpakkingen: 5kg – 10kg – 15kg – 20kg – 22,7kg – 24kg – 25kg (leverbaar in bandbalen, polybalen) – Big Bags

Franse, Duitse en Oostenrijkse uien

Naast haar brede netwerk onder de Nederlandse, Belgische en Spaanse telers en verpakkers, heeft Mulder Onions ook haar ingangen direct bij de bron in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Klanten kunnen voor deze uien, met dezelfde eigenschappen als de Nederlandse ui, dan ook altijd bij Mulder Onions terecht.

Beschikbaarheid: zie tabel

Maten: 40/60 – 50/70 – 60/80 – 70/90 – 70+

Verpakkingen: 5kg – 10kg – 15kg – 20kg – 25kg (leverbaar in bandbalen, polybalen) – Big Bags

Geschilde uien uit Polen

Mulder Onions behoort tot de specialisten in het verhandelen van geschilde uien. Van origine Poolse uien worden geschild en gekoeld vervoerd naar met name Groot-Brittannië, waar ze in verschillende gerechten voor de grote retailers worden verwerkt. In mindere mate worden onze eigen Nederlandse uien aan Polen verkocht, daar geschild en weer doorverkocht binnen Europa. Vanwege het secure handwerk is het product en de maatvoering van topkwaliteit. Kwaliteit staat in de wereld van geschilde uien ten alle tijden voorop. Mulder Onions kan dankzij haar brede netwerk snel handelen en last minutes orders realiseren, om op die manier een zo een vers product aan te bieden.

Beschikbaarheid:zie tabel

Maten: 40+ – 60+

Verpakkingen: 25kg (leverbaar in plastic balen) – Big Bags

Zuidelijk halfrond

Mulder Onions maakt het uienpakket compleet met uien uit Nieuw-Zeeland en Australië, alsmede India, Egypte en Chili. De populariteit van de uien uit bovengenoemde landen is toegenomen sinds het einde van de jaren tachtig. Dit komt niet door tekorten in Europa, maar eerder door een toenemende vraag naar een nieuw type ui dat kan worden verkocht als nieuwe oogst in de periode maart tot en met juli. Mulder Onions heeft zich ontwikkeld tot betrouwbaar en gedegen importeur en mede daardoor een uitstekende reputatie als leverancier door heel Europa opgebouwd.

Beschikbaarheid:zie tabel

Maten:  35/50 – 40/60 – 45/55 – 55/65 – 50/70 – 60/70 – 60/80 – 70/90 – 75/105

Verpakkingen: 5kg – 10kg – 15kg – 20kg – 25kg (leverbaar in bandbalen, polybalen) – Big Bags – Bins

Meer informatie over onze uien?